Korsbandsskada

Igår var jag till SLU i Uppsala med Tifa för att träffa sjukgymnast Kjerstin. Det har nästan gått ett år sedan förra gången och jag ville att Kjerstin skulle kolla Tifas rygg och höger knä. Dagen började med att resa åt fel håll. Jag åkte till Malung och hämtade upp mitt resesällskap Carolin. Tusen tack Carro för att du ville följa med. Det var väldigt trevligt att ha med dig som sällskap.

Kjerstin höll med om att Tifa var mycket piggare och gladare än förra gången hon såg henne. Ryggen är bättre, men Tifa har ont i ryggen i övergången mellan bröst- och ländrygg. Sedan har hon också ont i övergången mellan länd- och korsrygg. Det stora problemet är dock höger knä. Kjerstin bekräftade min misstanke om korsbandsskada. Korsbandet var inte helt av ansåg Kjerstin men det är tydligen bara en tidsfråga innan det går av helt. Pga dålig blodcirkulation i korsbanden är läkeprocessen obefintlig och när korsband väl börjat gå sönder är utvecklingen bara åt ett enda håll. Hur lång tid det tar innan det går helt av går inte att säga bara att det förr eller senare kommer att gå av. Alternativen är att operera nu eller vänta till det är helt av.

Vi väljer att åtgärda det nu. Valparna ska bara levereras först för att vi ska få tid att rehabilitera Tifa ordentligt och bara ha tid för henne. Ja, de andra ska heller inte glömmas bort. Det känns som en bra tid nu när vi går mot sommaren. Vi kommer att kunna utnyttja långgrunda Orsasjön till både vattentrask och simning när vattnet väl har blivit varmt. Denna sommar kommer att gå åt till knärehabilitering. Jag hoppas att vi bara behöver åtgärda det högra och att vänster är helt samt får förbli helt under läkningen av det högra. Det är ju inte helt ovanligt att även det andra går av…

På valpfronten är nyheten att de nu idag har blivit registrerade. Falkor har även insett att vatten går att dricka. Jag vaknade inatt av att det plaskade konstigt och såg att Falkor faktiskt drack ur vattenskålen. Yuffie har börjat ransoners mjölken och då måste man hålla till godo med vatten istället.

Tifa i favorithörnet av soffan

4 Comments

Carro says:

Tack själv. Vi får hoppas att värmen kommer tidigt och stannar så att vattnet blir varmt tidigt.
Kör försiktigt


Yvonne E says:

Min systers hund har opererat korsbanden på båda benen och det är ju konvalescens, men det är otroligt så fort de hämtar sig. Några månader efter det första läkt, så brast det andra.
Det är irriterande att försäkringsbolaget bara ersätter så att det räcker till drygt ett ben. De har ju faktiskt flera korsband!


tuffiz says:

Thea fick samma diagnos för våren 2009, ett korsband som var på väg av.
Men hennes höll på att läka, hon hade sina BackOnTrack benskydd lika ofta som hon hade halsband på den tiden.. 🙂
Har Thea och Tifa ingått i någon pakt??? 😉


puckolinas says:

Det verkar inte bättre än att de är i maskopi med varandra. Tifa har tappat sina fina rörelser så det kommer nog inte att gå åt något annat håll än helt av till slut. Hon har fått en märklig rullande gång på bakdelen.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *