Vedjobb och vattentrask

Veden ska vara kapad, kluven och travad innan midsommar är ett talesätt som studsar runt i huvudet på alla som eldar med ved. Det innebär att våren/försommaren går åt till slitet med veden. Hos oss är det inget undantag men tidigare har vi roat oss med hundarna istället för med veden. Belöning för det var en helg med varmt och soligt väder när vi planerade vedarbete.

Arbetsplatsen för dagen

Idag har vi alltså kapat och kluvit ved. Dock underlättade vi arbetet väldigt mycket när vi på morgonen köpte en vedklyv och slapp använda yxan. Kent kapade med motorsågen och jag körde vedklyven. Sedan slängde vi upp vedträna direkt på släpvagnen som vi lånat. Dock höll det på att bli fiasko redan från början…

Jag kan tycka att när en handlare säljer en helt ny vedkly, som naturligtvis arbetar med hydraulik och därmed behöver lämplig olja, även ska försöka sälja själva oljan för jag är helt övertygad om att den går att köpa på samma ställe här i Mora. Nu åkte vi direkt upp till sommarstugan där veden låg och först där insåg vi att vi även behöver köpa olja. Jag fick åka till Älvdalen för att se om jag hittade någon hydraulikolja. Jag hittade till sist olja men då var det frågan om viskositetsgraden också… Efter samtal till både far och bror var vi tre hjärnor om samma tanke och vi använde den oljan jag köpte.

Med en hopskruvad klyv och oljan på plats fungerade det klockrent. Enda bekymret sedan under dagen var dessa jä..a kvistar vedträna som skulle klyvas. Jag fick med tiden en känsla för hur jag skulle placera kvistarna för att arbeta med dem istället för emot och då gick det i 80% av fallen riktigt bra. Sedan fanns det vedträn som bara skulle krångla…

Hundarnas ”arbete” under dagen

Hundarna har haft en lite tråkig dag. Tre har suttit uppbundna i rep då vi inte haft möjlighet att ha full koll på dem. Den enda som fått skrota runt på egen tass var Tifa och hon har mest varit runt oss. Jobbigt har det tydligen varit ändå för nu i skrivande stund ligger fyra hundar runt om i huset och snarkar som små grisar.

På kvällskvisten innan vi åkte hem gick jag med de tre friska hundarna till badplatsen för lite plask och lek. Husse och Tifa kom efter men bilburna. Tifa fick vattentraska en liten stund. Jag kan meddela att vattnet var kallt!

Jag blev tvungen att gå i själv i vattnet för annars hade aldrig Tifa frivilligt gått i vattnet så pass djupt som krävs. Det blev bara ett par minuters traskande pga dels vattentemperaturen och dels att Tifa varit väldigt aktiv under hela dagen. Det ska bli spännande att träffa sjukgymnasten på Falu Djursjukhus på onsdag.

Yuffie och Rumba sprang efter pinnar som husse kastade åt dem. Kastade han längre än de kunde springa fick dock pinnen vackert ligga kvar ute i sjön. Kiros nöjde sig med att springa på sandstranden och skälla på de andra som var i vattnet. På sin höjd blötte han tassarna. Han måste vara gjord av socker och smälta i vatten…

Baddjävlarna Rumba och Yuffie

No Comments Yet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *