Sandtagsträning

Nu när ordningen är återställd och alla hundar är med mig på jobbet igen kan vi återgå till det normala med lunchaktiviteter som är bra träning för Tifa och nyttigt även för de övriga hundarna. Idag var min plan att gå i sand och jag har under många års tid sett ett ställe som från vägen i 90 km/h ser bra ut för sådant. På lunchen passade jag alltså idag på att utforska stället. Gud, vad bra det var! Ett ganska stort område där det är en liten dalgång mellan två sandåsar. På ena sidan var det ganska brant och mycket lös sand medan det på andra sidan var flackare och mer kompakt sand. Sandgropen används även av crossförare på motorcykel vilket leder till att sanden var väl uppluckrad på sina ställen.

Ca 20 min långsam promenad runt omkring i sanden blev det med samtliga hundar. Först tyckte de att jag var onödig som ville gå mitt i sanden. Det var mycket enklare att gå bredvid där växtligheten band sanden. Efter ett varv kom vi på våra egna spår och helt plötsligt tyckte alla colliesar att det blev mycket roligare och mer spännande. Rumba förstod fortfarande inte vitsen med att gå omkring i långsamt tempo i sanden. Tifa jobbade på duktigt även om det stundtals var väldigt jobbigt. Vi ska inte ens tala om vad matte tyckte… Denna rehabilitering gör underverk även med mattes muskler kan jag säga. Det var väldigt tungt uppför den brantaste backen och kändes i benen. Avslutade med en liten kort vanlig promenad som nervarvning utifall någon hade fått lite mjölksyra. Mina ben behövde det i alla fall. Detta ska jag försöka göra en gång i veckan.

Jag försöker variera Tifas träning så mycket det bara går för att få en allsidig träning utifall att hon lyckas avlasta i någon terräng. Eftersom all Tifas träning sker i långsamt tempo för att alla muskler ska arbeta och minimera risken för avlastning tror jag att risken är liten ändå men bäst att vara på säkra sidan. Vi roar oss med följande saker i rehabiliteringssyfte.

  • Vattentrask, både i sjön och hos sjukgymnasten i Falun
  • Promenader i skogsterräng, inte stig
  • Upp- och nerför i backar
  • Sandpromenader
  • Promenader med knäskyddet på då Tifa måste lyfta ordentligt
  • Lyfta-på-tassar över diverse hinder
  • Sitt-stå övningar
  • Spår
  • Rallylydnadsträning, ger automatisk sitt-stå träning

Tanken är även att börja dra kedja med henne när ryggen är i ordning igen.

Jag kanske även måste börja inse att det är på detta vis vårt liv kommer att se ut och sluta kalla det för rehabiliteringsträning. Det är faktiskt rätt och slätt muskel- och konditionsträning som även är nyttigt för friska hundar. För attans vad muskler Tifa byggt i sitt högra bakben under denna tiden. Från att ha förlorat mycket muskler till att nu i alla fall vara tillbaka i normalläget igen.

Mina älsklingar efter passet i sandtaget

Besök oss på www.puckolinas.se

2 Comments

carro says:

Av Kiros min att döma så verkar det som om det tog på krafterna=) Det låter som bra träning


puckolinas says:

Jag är glad att det inte finns en bild på mig för det tog rejält kan jag säga. T o m Rumba blev rejält trött.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *