Spårhelg

Planen var redan från början att vi skulle spåra på lördagen innan vi skulle åka och fira min mamma med middag på Älvdalens hotell. Det är bäst att se till att hundarna är nöjda innan de lämnas ensamma ett antal timmar. Sedan känner vi att det är lika bra att passa på och spåra innan snön sätter helt stopp för den typen av träning.

Husse lade Kiros och Tifas spår medan jag lade till Rumba och Yuffie. För att testa gjorde även husse ett förledningsspår tvärs över Rumbas och Yuffies spår. Först ut i spåret var Rumba som fick en liggtid på 40 min. Förledningsspåret visade hon inte att det ens gick där utan tuffade bara på. Större problem var det där älgen hade trampat runt. Rumba löste sitt problem bra och lyckades välja rätt spår. Dock hittades inga apporter förutom leksaken som låg i slutet. Tur att matte var med och var en bättre finnare av sådana saker…

Målet med Kiros spår var att träna vinklar. Planen var vinkel och sedan direkt efter apport för att belöna själva tagningen av vinkeln. Han har blivit osäker och även om han tagit vinkeln riktigt har han vänt och cirklat ett varv för att verkligen kolla att han hade rätt. Tre föremål och två vinklar blev det i hans spår. Jag tror att vinden hade busat lite för det blev bara en vinkel ordentligt tagen men den blev riktigt bra.

Yuffie hade ett spår med pinnar var 50:e m. Fokuset ligger helt och hållet på pinnplockning. Det är lite jobbigt att hinna med och se markeringarna när hon bara nickar till lite. Jag hade gömt pinnarna ordentligt så att de inte var synliga och Yuffie markerade hälften av pinnarna. På ett ställe var hon av till höger för att kolla någonting, mest troligt älgspår. När hon var klar med det vände hon helt om för att återgå till spåret. Minen när hon mötte husse i spåret var obetalbar. Vad gör du här, såg den ut att säga.

Tifa hade fått ett roligt spår av husse. Han hade korsat sitt eget spår en gång och även passerat stigen som vi efter att spåren var lagda hade rastat hundarna efter. Några pinnar blev det inte plockat men Tifa fick jobba ordentligt i sitt spår och blev riktigt trött.

Söndag eftermiddag åkte vi ut för att lägga spår igen. Lika bra att smida medan järnet är varmt… Ett helt annat ställe och nya förutsättningar. På detta ställe låg snön kvar fläckvis i skogen. På det hela taget verkade söndagens spår vara svårare än lördagens spår för det flaxades runt i spåren av samtliga hundar. Kiros hade avsevärt bättre fart och självförtroende, annars var upplägget detsamma som på lördagen. Yuffie hade tätare mellan pinnarna och missade bara två av åtta. Stackars Rumba fick slita ordentligt i sitt spår. Mellan föremål ett och två spårade hon bra men både före och efter var hon ute och virrade runt. Vi tror att det var snön som ställde till det och tar nya tag nästa helg om nu inte det kommer mer snö under veckan. Tydligen behöver vi träna mer på den typen av förutsättningar.

2 Comments

Yvonne E says:

Det skulle varit roligt att se Yuffie när hon mötte husse… 🙂


puckolinas says:

Hon idiotförklarade husse ordentligt kan jag säga. Husse skulle ju förstå att hon bara skulle kolla lite…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *