Korad LPI LPII RLD N RLD A RLD M Springmist’s Fiddle-Faddler
2004-03-13 – 2015-11-30
HD: A
AD: lbp
Ögon: crd lindrig som valp, ua som vuxen

MH & korning Lydnad Rallylydnad
Bruksprov Exteriör Galleri

Tifa somnade in sista november 2015 efter en kort tid med vad jag misstänker var cancer i halsen. Hon tappade i vikt och knölarna som började i/vid spottkörtlarna växte väldigt fort. När knölarna började påverka Tifas andning var det dags. Tack för allt hjärtat!

Tifa är en mycket rolig hund att leva och träna tillsammans med. Hon ställer alltid upp och gör sitt yttersta. Tifa är mest tävlad i spår och lydnad men hon tränas även i agility, rapport och sök. Appellen blev hon uppflyttad ur i rapportklassen och hon älskar att springa fort. Söket älskar vi bägge två men för att lyckas krävs det mycket träning och en dedikerad träningsgrupp vilket vi i dagsläget saknar.

Agility är vår ”fritids”sysselsättning. Tifa har startat på en agilitytävling. Hon hade blivit väldigt duktig om bara vi lagt ner mer tid på agilityträningen. Tiden är dock begränsad så jag har prioriterat spår och lydnad. Tifa är med andra ord en väldigt mångsidig hund där det är jag som tränare som sätter begränsningarna.

Tifa är den första hunden som jag använder mig av klickerträning på. Hon gillar verkligen utmaningen när vi tränar in nya moment. Hon får tänka väldigt självständigt och när hon väl kommit på vad det är jag vill lär hon sig väldigt fort. Rutan är hennes favoritmoment i lydnadsklasserna.

Tifa är mamma till vår kull född 2009-03-13.

Tifa fick pension från lydnadsträning och tävling våren 2012. Hon diagnostiserades med artros i höger knä och den artrosen mår inte bra av de explosiva starterna och inbromsningarna som krävs i de högre lydnadsklasserna. Artrosen kommer även kräva att vi tänker på hur Tifa motioneras resten av hennes liv för att hålla musklerna i höger bakben i trim och ge Tifa ett långt liv. Då Tifa är långt från pensionsmässig i huvudet har hon fått påbörja en ny karriär inom sporten rallylydnad.

Juli 2014 gjorde Tifa sin allra sista tävlingsstart. Jag hade sagt att vi skulle starta på collie-SM och där fick Tifa starta sista gången. Tävlingen kändes inte helt optimal kroppsligt för Tifa och beslutet att låta henne bli pensionär var enkelt att ta. Nu får hon leva ett gott pensionärsliv och hänga med på alla våra aktiviteter samt träna för nöjes skull utan krav på precision eller snabbhet i genomförandet.

Korad SUCH
Springmist’s Mumintrollet
Tjh Korad LP
Springmist’s Mad Max
LP Korad
Andro
Heartandsoul
Korad
Almdalens Korinne
Almdalens Hiawatha
LP Korad SUCH
Almdalens Gnistra
Carousel’s Fyresyde Chat Carousel’s Where There’s Smoke CH
Carousel’s Quest For Fire
CH
Kingsmark Forever Silver
Carousel’s Morning Fyre CH
Carousel’s Quest For Fire
Thorndale Starburst