Utställningshelg

Det var länge sedan Marie-Louise började tjata på att jag skulle anmäla Loova till de två utställningarna denna helg. Marie-Louise skulle anmäla sin valp. Jag sade nej, nej och åter nej. Efter lite eftertanke meddelade jag Marie-Louise att jag kunde anmäla Rumba för att följa med henne som sällskap. Jag kom på att Rumba numera får tävla i bruksklassen och då blir det lite mer intressant med utställning tycker jag. Sagt och gjort, jag anmälde Rumba till bägge dagarna och för ca två veckor sedan började hon fälla. Skitig och eländig efter att ha grävt lya under lillstugan i Oxberg medan vi bytte taket på stora stugan var Rumba i ett stort behov av ett bad men det gick inte för sig. Då skulle all päls lossna! Borstningen fick bestå av att avlägsna tussarna enbart.

Igår lördag var det hela fyra stycken tervueren anmälda. Brorsan Knas och mamma Toka samt en tik som ägs av en bekant i Smedjebacken. Domare var Fredrik Norgren, en mycket trevlig bekantskap tycker jag. Han var väldigt trevlig mot hundarna. Rumba och mamma Toka gick mot varandra i bruksklass tikar. Det var ingen vidare utdelning för Rumba. Hon fick good… Kritiken såg ut som följande

Mkt god typ Utrycksfullt feminint huvud Bra ögon och öron
Eftergivande rygg Framskjuten skuldra Kort kors Bra vinklar bak
Ganska rastypiskt steg Hög svansföring Mkt bra temperament

Hur man kan tilldela en hund som får mycket god typ priset good övergår mitt förstånd men det är domaren som dömer och sätter priset. Det är bara att konstatera att Rumba inte tilltalade domaren igår. Det där med rastypiskt steg är helt och hållet mitt fel. Rumba har rörelser som jag tycker är betydligt bättre än rasen i stort och felet igår var att jag bromsade Rumba. För ett år sedan klagade domaren på att det var mycket liv i Rumba. Marie-Louises valp blev BIR-valp och vann sedan BIS-valp.

Nu var Rumba anmäld till bägge dagarna och det var bara att ladda om för ännu en dag i körhallen i Rättvik. Bägge dagarna har vi sagt att det blir inte en så lång dag. Ny domare i Jörgen Hindse och idag var Rumba enda terven. Det är ingen garanti för något alls att vara ensam i rasen. Först bedömdes två groenendael och tre malinois innan det var Rumbas tur. Jag hade bestämt mig för att öka farten på Rumba idag och verkligen visa vilket fantastiskt steg hon har när inte matte fegar ur. Jag får springa på ordentligt för att det ska ske och jag undrade flera gånger under dagen hur jag orkade ställa ut den stora grand danoisen. Dagens kritik blev följande.

Medelstor Medelkraftig Harmonisk
Utmärkt huvud och överlinje Välvinklad
Bra benstomme Bra päls och färg
Eleganta och vägvinnande rörelser

Jag ändrade även sättet jag ställde upp Rumba för att se om det gjorde något för hennes rygg och hals. Jag har haft en lärhelg helt enkelt. Jag kan inte säga att jag är en van utställare och som alla vet måste man träna för att bli duktig. Rumba tilldelades idag av domaren excellent med CK, som enda tik tilldelades hon även CERT och då hon var enda i rasen BIR. Herre gud, jag hade varit nöjd med ett slätt excellent! Första hunden jag har ställt som någonsin blivit tilldelad CERT.

Detta innebar att det blev en lång dag. Rumba skulle sedan in i BIS-brukshund och även stora BIS finalen. Marie-Louises valp blev även idag BIR-valp. Rumba och valpen fick turas om att vila i min bur. När det var dags för riesenschnauzer i ringen blev Rumba väldigt upprörd av en riesentik. Vi passade på att gå en rastrunda och när vi kom in igen var det schäfrar som bedömdes. Efter en lång väntan var det finaldags. Först ut var valparna och Marie-Louises valp blev idag BIS-2. När vi kom till BIS-brukshundar var min plan klar. SPRING! Vi skulle visa rörelserna och springa ordentligt. Pust, matte behöver mer kondis för detta… Tack och lov att det var samma domare som dömt Rumba tidigare. Helt hux flux var det bara fyra hundar kvar i ringen och Rumba var en av de fyra. Domaren placerade henne som fyra.

Till stora BIS-finalen var det den andra domaren som dömde. Han som gav Rumba good igår. Jag hade inte så stora förhoppningar men faktiskt så blev vi kvar i den första gallringen. Tänk om jag hade gasat Rumba igår, undra vilket pris det blivit då? Nu åkte vi ut ur stora ringen i den andra gallringen men jag hade förväntat mig att åka ut direkt så det blev en glad överraskning. Helgen har gett mig en viktig läxa i alla fall. Ja, det kommer att bli fler utställningar men knappast inom en snar framtid då Rumba kommer att löpa i januari och paras.

Hoppsan!

Hoppsan!

4 Comments

Tina och Kim says:

Kul Grattis


Marie says:

Grattis!


Yvonne E says:

GRATTIS! Det är ju extra roligt med ett så´nt resultat, när man inte förväntat sig det.
Så nu ska du bli vänstervarvare med Rumba… 😉


puckolinas says:

Ja visst! Jag tror att nästa utställning blir om ca ett år.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *