Uppletande

Kiros börjar bli ordentligt busig och full i energi nu igen efter löpperioden. Ute i skogen leker han och Rumba så pass vilt att husse nästan inte vågar ha dem lösa tillsammans. På något sätt måste han få utlopp för energin och igår kväll passade jag på att träna lite uppletande med både honom och Tifa. Tja, Tifa fick mest leta för att aktivera hjärnan lite. Det fanns inga andra krav än att hon skulle få ha kul.

Jag tog tre saker med mig i fickan när jag gick kvällspromenaden och planen var att utnyttja den stora planen vid lokstallet. Husse och Rumba var där och tränade när vi kom dit. De hade trampat upp hela uppletandeytan åt mig 😀 Annars var platsen vald eftersom det hela dagarna springer folk där och det är spår precis överallt. Det var första gången som Kiros inte fick se att jag lade ut saker vilket gjorde första skicket väldigt tveksamt. Han hittade en sak väldigt fort ändå och kom som ett skott tillbaka till mig utan tanke på att byta. Kamplek som belöning gjorde killen ännu mer taggad.

Andra leksaken hittades väldigt fort men den tredje som låg närmare husväggen var tydligen betydligt svårare att få vittring på. Kiros har inga som helst problem att sticka på egen hand 50-60m för att leta i alla fall. Det tilltalar hans självständiga sida att verkligen få vara kungen som kan själv. Han kom tomhänt tillbaka en gång. Jag lockade till mig honom, berömde och skickade iväg honom igen. Då blev det lyckat och han hittade den sista svårare gömman. Super belöning med en intensiv kamplek blev det. Som avslutning fick han se att jag gick ut och gömde en leksak som han i stort sett bara behövde springa ut och hämta. Kul hade vi, Kiros fick både springa och tänka vilket resulterade i en nöjd liten plutt.

Tifa fick samma tre gömmor som Kiros men det fanns inte samma fart i letandet. Tifa vill heller inte lämna mig för lång sträcka innan hon börjar vända. Syftet var aktivering och det fick hon minsann. Tifa fick godisbelöning då jag ännu inte vill ha dragkamp med henne efter tandurdragningen.

Vi tränar uppletande alldeles för sällan! Skärpning! Hundarna tycker att det är kanonkul och det är en bra aktivering en kväll då det varken finns tid eller energi för detaljpetning i lydnaden eller spår. Jag måste dock se om jag har ett trasigt ljust lakan att göra några kamptrasor av. Blå jeanstrasor syntes lite för bra mot snön även om det var mörkt…

Besök kennelsidan på www.puckolinas.se

No Comments Yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *