Kan vi ha mink på Sanda?

Amerikansk mink från Wikipedia

För ett tag sedan såg jag ett djur bli trakasserad av en flock skator och måsar. Det syntes på långt håll att det inte var en katt även om storleken påminde om en katt. Rörelsemönstret var väldigt skuttigt och absolut inte kattlikt. När djuret kom närmare gick min tanke till iller men färgen stämde inte överens med min bild i huvudet av en iller. Detta djur var mörkbrunt och trubbigare i nospartiet än vad jag vill ha en iller till. Efter en stund googlande kom jag fram till att det måste ha varit en mink, men har vi sådana här? Den saknade även det ljusa partiet på huvudet som jag vill att illrar ska ha.

Igår frågade Kent mig hur en iller ser ut. Han hade sett ett vitt djur springa över vägen mellan våra grannars hus och en bil som kom tvärnitade och bara stirrade på djuret. Minkar föds ju även upp i vit färg men frågan kvarstår. Har vi mink här? Nog för att vi bor nära vattnet och de rör sig flera km från vatten. Någon som kan bringa lite klarhet i denna lite kluvna fråga för djur som vi aldrig tidigare sett i området har nu synts i två olika exemplar. Den vita kanske kan vara en iller på rymmen men den bruna jag såg måste ha varit en mink.

Tamillrar, bild från Wikipedia

3 Comments

Tina says:

Låter som mink. De påminner mycket om iller och fåglarna gillar dem inte. Vi har mink efter ån och de är fd burminkar som rymt eller släppts ut. Vi har ingen minkfarm i närheten så de kan sprida sig rätt långt.


Maria G-S says:

Jag vet att det finns utter nere på Sanda, den är ju rätt lik en mink på långt håll 🙂


puckolinas says:

Färgen på en utter stämmer inte alls med den jag såg. Kroppsformen är ju den samma dock. Jag såg den på nära håll också, ca 2-3m bara.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *