MH och lydnadsprov

Helgen har varit hektisk och det började redan fredag eftermiddag då jag åkte till klubben för att bygga banan inför lördagens MH. Yuffies valpar Lexus och Rocksea skulle gå sitt MH. Det var lite svårt att sova natten till lördag. Jag blir alltid nervös när uppfödda valpar ska gå sitt MH. Jag gissar att det har att göra med att jag inte riktigt känner de valpar som flyttat hemifrån. De hundar som bor hemma vet jag hur de reagerar på saker och ting. Nu skulle jag även gå med Lexus och även om han bott hos oss 1,5 månad kan jag inte påstå att jag känner honom utan och innan.

Lexus och spökena
Bilden är lånad från Lexus mattes blogg

Bägge valparnas MH är filmade men det kommer att dröja lite innan de går att se på hemsidan. Det är lite jobb innan. Jag ska försöka få ut protokollen under veckan men jag har lite att göra i veckan och kan inte helt sitta framför datorn och häcka. Sammanfattningsvis kan jag säga att bägge valparna är socialare än vad mamma Yuffie var i den här åldern. De är lekfulla men med mammas mesiga gripande. Jag skulle önska mer nyfikenhet i bägge två men de avreagerade helt ok när de väl varit framme. Lexus hade lite svårt att avreagera på overallen. Husse kände igen Lexus runt banan och så gjorde även Rockseas ägare. Det är det bästa kvittot, att det MH’t beskriver också stämmer överens med hur hunden är i vardagen.

Direkt efter MH’t tog vi husvagnen med oss till Västerås brukshundklubb. Husse och Rumba skulle tävla lydnad på söndagen. Västerås BK arrangerar Aroslydnaden och det är två lydnadsprov samma dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. En fantastiskt trevlig klubb och ett härligt arrangemang. Vi kom till Västerås vid 23.30 och parkerade husvagnen på parkeringen för att sova ordentligt. Lexus var lite fundersam över trångboddheten men accepterade det utan problem. Vi har sagt det till varandra tidigare att vi tror att hundarna blir mer toleranta i husvagnen där det är så trångt. De tål knuffar sinsemellan på ett helt annat sätt än hemma i huset. Lexus hade lite problem att hitta en sovplats men efter att jag kliat magen på honom när han lagt sig mellan sängarna valde han att sova där hela natten tillsammans med Rumba. Vi sov gott alla sju!

Det var samling för förmiddagens tävling vid 9 och en kvart senare var det dags för första platsliggningen. Rumba har varit lite loj efter löpet och husse visste inte riktigt hur han skulle värma upp henne. Det här var debuten i lydnadssammanhang och just uppvärmningen brukar behöva lite tid för att man ska veta hur man ska göra. Rumba gjorde sitt allra bästa och var inte alls störd av att det pågick tävling på tre planer samtidigt. Domaren Mats Lööv var lite uppgiven efter linförigheten. Han hittade inget att dra av poäng för utan fick vackert lyfta spaden med betyget 10 på. Tro hur ofta det händer? Läggande under gång var det sämsta momentet för Rumba är inte helt säker på om husse vill att hon ska lägga sig eller stå och behöver tänka efter en stund. Det påverkar naturligtvis utförandet och gav betyg 6. Totalt sett fick de ihop 184p, ett 1:a pris och en 1:a placering.

Förmiddagens prispall

Förmiddagens prispall

Sedan var det bara att ladda om med lite vila inför eftermiddagens tävling. Mellan prisutdelningen och samling till den var det bara luchpaus för domarna som var samma team både för- och eftermiddag. De bara bytte klasser att döma med varandra. En hel del hundar var anmälda till bägge tävlingarna och det märktes på utförandena. Det var trötta hundar som startade på eftermiddagen. Själv är jag väldigt imponerad av Rumbas insats. Hon var trött när det var dags för hennes program men hon gjorde verkligen sitt bästa. Under eftermiddagen var det också fotbollsträning på planen bakom lydnadsplanen och störningen blev ännu större. Rumba jobbade ihop ytterligare ett 1:a pris på 175p och det räckte till en 2:a placering. Vann gjorde en staffe som inte varit med på förmiddagen. I alla klasser var det ommöblering på prispallen.

Eftermiddagens prispall

Eftermiddagens prispall

Det råkade även bli en extra platsliggning för Rumba vid eftermiddagens tävling. En av hundarna hade blivit störd av en hund som klev upp och skulle få en ärlig chans. Rumba och en bullmastiff ställde upp som hundar på den platsliggningen. Den uppjagade hunden var vår vän Marie-Louise tik Hetsa och hon ville verkligen ha säkra hundar vid omläggningen. Rumba såg rolig ut när husse förberedde henne för den platsliggningen. Hon var hur trött som helst men ställde villigt upp när nu husse bad henne om det. Hon tyckte att det var skönt att det bara var en platsliggning och hon fick dessutom ligga i skuggan. Sedan blev det mycket välförtjänt vila innan prisutdelning medan de andra klasserna körde klart.

Inget mer nu va? Trött Rumba som kopplar av vid klubbstugan i väntan på prisutdelningen.

Inget mer nu va?
Trött Rumba som kopplar av vid klubbstugan i väntan på prisutdelningen.

 

 

3 Comments

Yvonne E says:

GRATTIS till Rumba och husse!


Tina och Kim says:

Grattis. Vad duktig hon är. Husse också förstås


Ingrid says:

Stort GRATTIS från en glad uppfödare! 🙂


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *