Livet är hårt när man bor med en ligist

Naturligtvis är det Tifa som råkade illa ut. Den hund som jag inte vill att något mer ska hända med råkar ut för saker. Vi märkte för tre veckor sedan att Tifa luktade död bäver ur munnen. Jag ringde veterinären direkt och fick tid hos veterinären här i Mora 1,5 vecka senare. Jag var helt övertygad om att en tand var död och behövde plockas bort. När vi var till Örebro helgen 14-15 mars hade jag sett att det antagligen fanns en helt annan orsak då Tifa hade ett stort sår som varade och var allmänt äckligt i läppen och tandköttet. Tifas uppfödare hjälpte mig att tvätta ur munnen med koksaltlösning efter telefonkontakt med en uppfödarkollega som även är veterinär. Käkbenet låg helt blottat nedanför tre tänder i underkäken på höger sida. Nu kom den stora frågan vad som orsakat det hela.

Veterinären här i Mora öppnade Tifas mun och stängde ungefär lika fort igen. Det var inget veterinären vågade sig på utan remitterade oss till en duktig tandveterinär i Falun. Första tiden jag fick i Falun var nu på måndag 30 mars men veterinären sa att jag skulle höra av mig om Tifa började lukta illa ur munnen. Jag tänkte inte på det medan jag pratade med veterinären för med vår koksaltbehandling hade den döda bävern återgått till att bara vara halvdöd, dvs Tifa luktade inte lika hemskt som när vi upptäckte problemet. Dagen efter kontaktade jag veterinären igen och berättade om Tifas hemska lukt och då fick vi tid direkt i måndags och antibiotika utskriven.

I måndags inställde vi oss hos veterinären kl 8.00. Tifa fick lugnande, veterinären gjorde en snabb koll och sedan lämnade jag henne där. Jag berättade också vad jag trodde orsakat skadan. Loova lyckades nämligen välta Tifa totalt ca en vecka innan vi märkte lukten. Loova sprang rakt in i sidan på Tifa vilket fick Tifa att falla som en fura rätt ner på höger sida. Allt gick så fort att Tifa inte hann reagera alls utan hon föll tungt ner. Vi såg inga skador direkt efter och Tifa visade ingenting.

Efter fyra timmar fick jag hämta Tifa igen. Då hade veterinären röntgat för att kolla tänderna samt utesluta tumörbildning som orsak och lappat ihop henne igen. Diagnosen blev att tandköttet blivit avslitet från käkbenet. Veterinären trodde absolut att det hade hänt när Loova välte Tifa. Tifa landade på is och vi vet alla hur is kan skrapa. Veterinären sydde upp tandköttet igen för att det ska läka fast men för att lyckas med det fick veterinären lov att ta bort en tand i underkäken, P4.

Nu äter Tifa två olika antibiotikasorter och har en gel som ska strykas på två gånger om dagen. Det tog ungefär 1,5 dygn innan hon blev sig själv efter operationen men det är inte konstigt när det har hänt mycket i munnen. Första måltiden fick bli en liten burk blötfoder som jag hade hemma för det gick inte att tugga i sig uppblötta kulor. Nu äter hon som normalt igen och idag på morgonpromenaden var hon busig. Jag hoppas att det läker som det ska. Nog för att vi hela tiden försökt se till att ungdomarna (Loova, Rumba och Kiros) inte är våldsam med Tifa men nu får vi nog rya på dem ännu mer. Jag vill inte ha några fler skador på tant Tifa nu!

Tifa i oktober 2014

Tifa i oktober 2014

2 Comments

Carro says:

Ojdå stackarn


Yvonne E says:

Stackars Tifa!
Ungdomarna är duktiga… 😉 När Troy var yngre rammade han Cindra och det slutade med borttagning av en bit läpp i underkäken på henne.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *