Foderfundering

Våra hundar äter till vardags färskfoder av märket Fodax. Det är dock inte alltid praktiskt med fryst hundmat, exempelvis när vi åker iväg med husvagnen och är borta längre än en helg. Frysfacket i husvagnen är väldigt litet och vi brukar behöva plats för egen mat och inte bara hundmat. Nu över Kristi himmelsfärd ska vi vara borta med husvagnen och i måndags började jag fasa över hundarna på torrfoder (Robur). För tre hundar är det inga problem men Kiros får betydligt lösare avföring än normalt direkt blandningen blir 50/50. Detta gör mig fundersam…

Det var likadant när vi var borta över valborg. Är det något i fodret han inte mår bra av eller är det mängden som ställer till det? Mängden mat som Kiros ska äta av torrfodret är mycket, mycket större än av färskfodret. Borde inte magen vänja sig vid en större mängd om han äter torrfoder i nästan en vecka?

Ja, ja igår kväll och nu på morgonen fick han enbart färskfoder och vips var magen i ordning igen. Det blir färskt i helgen för Kiros. Betydligt enklare att ta med sig 1,6kg i lilla frysen istället för 6kg om alla fyra skulle äta färskt. Nästa gång det är aktuellt med torrt ska jag testa ett annat foder på honom utifall det, mot förmodan, skulle vara något i torrfodret han reagerar på. Färskfodret innehåller köttbiprodukter av nöt, kyckling och får samt spannmålsmjöl. Det kanske händer något vid tillverkningen av torrfoder som gör att han reagerar på något i torrfodret men Robur innehåller majs, ris,  specialbehandlat havre och kyckling vilket i mitt huvud inte känns som något han skulle reagera på.

Spännande fortsättning vid nästa husvagnstur som blir i början av juni då vi ska på läger som Rumbas uppfödare fixat. Då blir det fem dagar i husvagn.

Besök oss på www.puckolinas.se

8 Comments

Lena says:

För mig är majs i förstora mängder ett stort no no i min utfodring. Jag tittar nästan mer på vilken kolhydratkälla det är än vilken proteinkälla som fodret innehåller (förutom fisk då som vi inte kan äta ) I denna familjen går Majs och vete helt bort till förmån för ris. Man kan ju ta med färskfoder och dryga ut med kokt ris vid de tillfällen man åker på husvagnssemester med hundarna.


puckolinas says:

Jag vill helst inte ha vete och majs i mitt foder heller men Robur har han ätit sedan han var liten ända till vi gick över till färskfoder. Ris som kolhydratkälla har jag i alla fall bestämt mig för. Jag ska kolla lite på foder på vår djurbutik och se vad jag ska testa nästa gång. Måste hitta något som fungerar på alla fyra till nästa tur för det finns ingen möjlighet alls att få med färskfoder som räcker även om det drygas ut med ris.


Lena says:

Just nu äts det Doggy Prof. Extra Sesitive Ris & Lamm det är de foder som har gett bäst mage och päls på båda mina hundar även om Doggy är känt för att ge mycket avföring så har detta funkat för hennes känsliga mage vilket för mig är det viktigaste. Hoppas ni hittar något bra att dryga ut med 🙂


tuffiz says:

Kan det vara proteinkällan han är känslig mot? Ajax tålde inte fisk- och lammprotein, han blev stenhård i magen.
Eukanuba Overweight var det fodret han funkade bäst på (avföringsmässigt) och Doggy Orginal (röda, men endast avföringsmässigt ej pälsmässigt)


Ingrid says:

Kanske RC:s Gastro-Intestinal skulle kunna vara något? Är ett foder med hög smältbarhet, relativt drygt. Eller också behöver han en längre tillvänjningstid?


puckolinas says:

Skulle tro att tillvänjningstiden är avgörande. Stackars Kiros har en matte som är lite dålig på framförhållning. Som sagt nytt försök inför lägret!


puckolinnea says:

Ni kanske skulle testa Nordics torkade burgare av färskfoder? Jag har en del hemma ifall du vill prova.


puckolinas says:

Jag har fått ett gäng sådana av Jenni och testat. Även det ger reaktioner på magen men då har jag i och för sig bara bytt rakt av från ett mål till ett annat. Kan ju även behöva fasas över till det också…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *