Dala-dubbeln 2017

Ibland händer det att våra hundar bevistar en hundutställning. Läget är ju att Loova behöver ett cert för att bli svensk utställningschampion och det ska jag uppnå även om jag inte flaxar landet runt i jakt på certet. Nedansiljans BK och Gagnef-Floda BK anordnar varje år en helg med officiella utställningar. Det är mycket trevliga tillställningar även om vi i år saknade den gamla platsen.

På lördagen var bara Loova anmäld för domare Nina Karlsdotter. Jag har aldrig ställt för henne tidigare men hon var en mycket trevlig bekantskap och hanterade hundarna fantastiskt. Loova slutade som tredje bästa tik med excellent. Loovas kritik:

Långsträckt feminint huvud kunde ha mer markerat stop o lite mer markerad haka. Bra bett. Välformade ögon Mellanbrun färg Något lätta öron Utmärkt hals Bra överlinje Något kort kors Lite hög svans i rörelse Ännu något outvecklad i kroppen Passande benstomme Bra fötter Harmoniskt vinklad Utmärkt steg från sidan, bra bak, lite lös fram Något mjuk i pälsen Välvisad

Loovas dotter Mirell var med även hon och jag har inte sett henne sedan i augusti. Mirell har utvecklats väldigt fint och nu åtta månader gammal börjar den vuxna hunden visa sig. Miljön var väldigt spännande och domaren mysig tyckte Mirell. Hon belönades med HP och en finfin kritik. Jag och matte Marie enades om att Mirell är för snygg för att inte visas. Marie är heller ingen utställningsmänniska. Marie-Louise visade Mirell och Marie fick åka hem och fundera på om inte hon själv ska visa sin hund nästa gång.

Mirell hälsar på domare Nina

Till söndagens utställning var både Loova och Rumba anmälda. Domare var Jörgen Hindse och han dömde Rumba 2014. Då gav han henne cert. Det var spännande att se om hans åsikt och Rumba fortfarande var densamma. Det är aldrig säkert med domare. Det var bara två tervar anmälda, en hane i öppenklass och Rumba i bruksklass. Domarens åsikt om Rumba var densamma för han tilldelade henne excellent med ck och därmed också cert samt BIR. Domaren frågade om det var Rumbas första cert och jag svarade att det var hennes andra då han givit henne ett cert sist han var här och dömde. Nu måste en annan domare ge Rumba det sista certet. Rumbas kritik:

Stor feminin, utm huvud, parallella huvudlinjer, bra hals & rygg, välvinklad, tillr päls av bra kvalité, utm rörelser i rörelse lyfter hon svansen väldigt högt utm temperament

Rumbas rosetter

Jag hann bara meddela Rumbas uppfödare och husse innan det var dags att värma upp Loova och borsta upp lite päls på henne. Domaren undrade om Loova inte har mer päls än så här men hon är inte helt fullpälsad efter valpningen tidigare i år. Loova tilldelades excellent med ck och gick in i bästa tik. Där var domaren fram flera gånger till Loova och verkligen drog i pälsen. Om Loova varit fullpälsad hade resultatet blivit annorlunda men nu placerades hon som andra bästa tik med reserv-cert. Domaren hade sagt åt ringsekreterarna att kolla Loovas rörelser ordentligt. Det värmer mitt hjärta verkligen!

Medelstor feminin & elegant, ngt långt nosparti, bra ögon & öron, bra överlinje, välvinklad, inte i full päls, eleganta vägvinnande rörelser, utm temperament

Så nu står jag här med två hundar som behöver ett cert till för att bli svensk utställningschampion. Arma, lilla, icke utställningsintresserade mig… Jag får se vilka utställningar som finns till våren och sommaren. Dalarnas kennelklubb har i juni vet jag. Kanske passar den Loova. Rumba borde vara dräktig då.

Mirell och Loova i kyla och snålblåst

1 Comment So Far

Yvonne E says:

Du ska se att det blir ”vänstervarvare” av dig också! 😀
Skämt åsido… roligt med hundar som är både bra mentalt och snygga!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *